Font Size

SCREEN

Cpanel

Vánoční puzzle od tajných služeb

GCHQ Puzzle GCHQ - Vládní komunikační ústředí (Government Communications Headquarters, GCHQ) je britská vládní zpravodajská a špionážní organizace. Britové jsou prý konzervativní, takže GCHQ ještě stále vydává oficiální vánoční přání. A protože se jedná o špionážní organizaci je letošní přání samozřejmě zašifrované (a to pořádně).

Kdo si troufá může začít řešením první části (grid-shaded puzzle) zde: http://www.gchq.gov.uk/press_and_media/news_and_features/Pages/Directors-Christmas-puzzle-2015.aspx

Vyřešením první části se dostanete k dalším otázkám typu: Co následuje po - ZELENÁ, ČERVENÁ, HNĚDÁ, ČERVENÁ, MODRÁ, - , ŽLUTÁ, RŮŽOVÁ? Nebo, co nepatří mezi ostatní - STARLET, SONNET, SAFFRON, SHALLOT, TORRENT, SUGGEST?

Bohužel (trochu očekávaně), čím dál se člověk dostane tím je to težší a težší. Navíc vše v angličtině což u lingvistických hádanek šroubuje obtížnost ještě výš. Jak tvůrce deklaruje - cílem je prověřit nejzasší záhyby mozku a Vašich matematických, lingvistických alogických shopností... No, zkrátka, na konec jsem se nedostal, nicméně mě to vůbec netíží - podle oficiální zprávy GCHQ se z více než půl milionu lidí nedostal do cíle nikdo. (ale tři byli opravdu blízko) :)

Horolezecké motto

Nekvalitní horolezecká výbava má 2 nesporné výhody ...

... je levná a vydrží do konce života.

Sealand

Sealand Sealand je jednostranně vyhlášené knížectví, které leží asi 10 km od pobřeží Velké Británie. Rozkládá se na 550m2 velké, umělé plošině, která za 2. světové války sloužila jako stanoviště protileteckého dělostřelectva. Na toto knížectví jsem narazil při čtení knížky o internetu, kde je zmiňováno jako tzv. datový ráj. Ačkoli existence tohoto datového ráje je jistě nejhlavnějším důvodem proč je toto nikým neuznané knížectví slavné, jeho historie nezůstává co do zajímavosti pozadu.

Sealand založil v roce 1967 Paddy Roy Bates, který využil toho, že se plošina nachází mimo výsostné vody Velké Británie. Usadil se tam i se svou rodinou a vyhlásil plošinu a okolní vody za své svrchované území. Pošuk co říkáte :) Ale nejlepší na tom je že po právní stránce je vše v pořádku. V roce 1968 se u plošiny pokusilo Královské námořnictvo instalovat navigační bóji. Na toto porušení územní suverenity odpověděli obyvatelé Sealandu výstražnou střelbou do vody. Námořnictvo si to nenechalo líbit a tak Batese zaktli a postavili před britský soud, který ho ovšem osvobodil s odůvodněním, že plošina se opravdu nachází mimo dosah britského práva. Tím, de facto, uznal nezávislost Sealandu.

V roce 1978 plošinu násilím obsadila skupina dánských a německých dobrodruhů, kteří vzali Batesova syna jako rukojmí. Bates se skupinou přátel však opět plošinu dobil, osvobodil syna, a podle platných mezinárodních úmluv zajmul dobrodruhy jako válečné zajatce. Dánsko i Německo vznesli formální protest k Velké Británi a požadovali osvobození svých občanů. Dostalo se jim překvapivé odpovědi - SeaLand nespadá pod území Velké Británie a tudíž není v její moci zasáhnout. Nakonec se vše vyřešilo až osobní návštěvou oficiálního něměckého diplomata :) na Sealandu. Sealand byl tím pádem de facto uznán i Německem.

Sealand má vlastní pasy, vlajku hymnu i národní fotbalový tým a i když se uznání de jure zatím nedočkal, já mu držím palce :)

Jo a pokud si chcete tohle knížectví koupit, je na prodej za 50 - 650 mil. liber.

Více informací najdete zde:

Mycrocosm

...sharing everyday data...

Mycrocosm je web, který umožňuje uživatelům sdílet statistická data ve formě jednoduchých grafů a využívat tak jednu z forem expresivní sociální komunikace, tolik tedy definice. A o co tedy jde ve skutečnosti? Pokud jste jedinec který má nutkavou potřebu informovat ostatní o tom kolik měl dneska kafí, jakou barvu trika má zrovna na sobě, co měl dneska k obědu atp., pak je tato stránka pro Vás jako stvořená. Pomocí jednoduchých příkazů vkládáte potřebná data která se ostatním uživatelům zobrazují ve formě přehledných grafů. Moc povedený mikro-blogovací systém.

Můj profil najdete zde: http://mycro.media.mit.edu/user/show/1022  :)

Seriál Big Bang Theory

Zrovna teď můj nejoblíbenější seriál :)

Big Bang Theory DVD coverve zkratce: Americký sitcom, který přinesl svěží vítr do tématu soužití geeků a nerdů s "normálními" lidmi. Po vzoru například první sezóny IT Crowd přivádí duo tvůrců Chuck Lore a Bill Prady na jedné straně Leonarda, Sheldona a jejich přátele Howarda a Rajeshe a na druhé Penny, jejich novou sousedku, do bytů naproti sobě ve čtvrtém patře jednoho domu v Los Angeles.
Leonard, který má snad největší ponětí o "světě tam venku" se během první sezóny snaží o sblížení s Penny. Každý z dílů koření popkulturně ovlivněné komentáře a hlavně větší než malé množství fyzikálních a jiných vědeckých zákonitostí, uvedených více či méně úspěšně do praxe
.

více informací najdete na českých fan-stránkách nebo na csfd.